Deken van gif over Nederland

Het burgerinitiatief “Meten= weten” uit gemeente Westerveld (Drenthe) heeft een groot onderzoek uitgevoerd naar de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen. Dit onder andere in samenwerking met een aantal bedrijven. Er werden in 87 geanalyseerde monsters (voornamelijk in Drenthe) 120 landbouwgiffen gevonden in bodems, vegetatie, mest, water, lucht en haren van bewoners. Nabij akkers, bollenvelden en andere sierteeltvelden, natuurgebieden. Verder zijn de resulaten vergeleken met die van de plaatsen in met name Nederland ( Zie: https://www.metenweten.com//post/er-ligt-%C3%A9cht-een-deken-van-landbouwgif-over-nederland ).

Twee belangrijke conclusies: Niet alleen Drenthe, maar heel Nederland ligt onder een deken van landbouwgiffen, waaronder pesticiden. Verder verspreiden vluchtige pesticiden zich ver van de akkers dan verwacht. Chemische bestrijdingsmiddelen worden onder andere in verband gebracht met ziekte van Parkinson, dementie en kanker etc. (zie bijvoorbeeld: https://www.metenweten.com/faq-s ).

Ook interessant is het om de reportage van Vroege vogels te bekijken:

https://www.nporadio1.nl/fragmenten/vroege-vogels/710267a9-3e8b-4325-bf0a-619ffd5594c8/2022-01-16-bestrijdingsmiddelen-bij-bloementeelt-er-ligt-een-deken-van-gif-over-nederland

Als je overlast hebt van pesticiden kun je dit melden bij meten=weten via https://www.metenweten.com/pesticiden-melden .

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *