Waarom biologisch?

Chemische bestrijdingsmiddelen

In de sierteelt wordt vaak gebruikgemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen, zodat de bloemen en planten gaaf blijven (zonder vlekjes of gaten). Deze middelen bestrijden ziekten, plagen als gevolg van bijvoorbeeld bacteriƫn, virussen, schimmels en ongewenste insecten. De middelen werken weinig selectief. Zo tasten ze bijen aan, die zo belangrijk zijn voor de bestuiving van het grootste deel van onze groenten en fruit. Daarnaast worden ook hommels, vlinders, water- en bodemorganismen ernstig aangetast. De bestrijdingsmiddelen zijn vaak zeer doordringend en slecht afbreekbaar. Zo worden zaden van sier- en tuinplanten behandeld met dergelijke gifstoffen, waarna het gif zich tijdens de groei door de hele plant door verspreidt. Vooral ook bloembollen zitten vaak vol pesticiden, waar ze in worden gedrenkt voordat ze geplant worden. Ook voor mensen kunnen bestrijdingsmiddelen een gevaar voor de gezondheid vormen. Zo vonden onderzoekers, dat de bestrijdingsmiddelen de groei aan Parkinson patiƫnten te wijten kan zijn aan bestrijdingsmiddelen. Zie https://www.npostart.nl/eenvandaag/28-01-2021/AT_2155949 en https://www.powned.tv/artikel/289-pesticiden-en-parkinson.

Voor meer info over bestrijdingsmiddelen: https://www.pan-netherlands.org/

CO2 uitstoot en klimaat De huidige opwarming van de aarde, die de klimaatverandering veroorzaakt is zoals bekend voornamelijk te wijten aan de uitstoot CO2 in de atmosfeer de laatste eeuwen. Bloemen en planten uit de volle grond het zijn gunstiger voor de vermindering van CO2-uitstoot dan die uit warme en of verlichte kassen of als ze per vliegtuig aangevoerd worden uit een ver buitenland. Ook teelt in niet biologische potgrond is niet aanbevelenswaardig vanuit klimaatoogpunt. Potgrond wordt o.a. gemaakt van gedroogd veen (waar nu juist veel SO2 in blijft opgeslagen wat niet in de atmosfeer komt zodoende) oftewel turf. Naast het transport komt in het afbraakproces, dat start na de droging van veen veel CO2 vrij.

Onze bijdrage Wij kunnen bijdragen aan de vermijding van verdere schade aan de natuur en onze voedselproductie, door biologische bloemen en planten te kopen. Of door zelf te kweken of onderling te ruilen. In het overzicht op de Homepage kun je de biologische kwekers en winkels en andere opties. Op biologische planten bloemen worden geen bestrijdingsmiddelen op gebruikt. Op dit moment is het certificaat ‘biologisch’ te herkennen aan het ‘groene blaadje’ op het etiket.

Kies dus bij voorkeur voor biologische bloemen van het seizoen, die buiten kunnen groeien. Zie: https://www.milieucentraal.nl/bewust-winkelen/uitgelichte-producten/bloemen/ En let ook op de keurmerken voor bloemen: https://keurmerkenwijzer.nl/overzicht/bloemen-en-tuin

{Zie ook de website van Milieucentraal, onder andere over Lokaal en voorkomen exoten}